21 Temmuz 2014

Otoriteye İtaat - Milgram'dan Gazze'ye

Hastayız otoriteye. Sorsan mangalda kül bırakmayız, "yok efendim bana kimse istemediğim şeyi yaptıramaz", palavra tabii. Gizli gizli seviyoruz komut almayı, güdülmeyi. Zaten Başbakan höt dedikçe milletçe mest olmamızın akılla başka izahı olamaz.

1962 yılı. 2.Dünya Savaşı bitmiş, Nuremberg Mahkemesinde Nazi savaş suçluları yargılanmış, hemen hepsi "biz görevimizi yaptık, komutları uyguladık" savunmasına sığınmış. İşte buradan yola çıkarak Yale Üniversitesinden Stanley Milgram itaat üzerine şu deneyi yapmış:
Farklı sosyokültürel ortamlardan 40 denek seçilir, bunlara öğretmen rolü verilir. Yan odada bir öğrenci bulunur, kendisi aslında aktördür ama deneklerin bundan haberi yoktur. Denekler sorular soracak, her yanlış cevapta görmedikleri ama duyabildikleri öğrenciye bir düğmeye basarak elektrik akımı vereceklerdir. 15 voltla başlanır, her yanlışta 15'er volt artarak 450 volta kadar çıkılır. Tabii ki akım makım yoktur aslında ama denekler bunu bilmez. Verilen elektrik yükseldikçe öğrenci acı çığlıkları atar, kalp rahatsızlığından dem vurur, duvarları yumruklar. 135 voltta bazı denekler deneyi sorgulamaya başlasalar da bir şeyden sorumlu olmadıkları belirtilince devam ederler. Denekler tereddüt ettikçe yanlarında bulunan deney sorumlusu -otorite figürü- devam etmelerini söyler. Ve zorlanarak da olsa devam ederler. Çığlıklara rağmen hiçbir denek 300 volttan önce deneyi terk etmez. 40 denekten 26'sı 450 volta kadar çıkar. %65! Aynı deney farklı ülkelerde de denenir, ve bu oran yer yer %85'e ulaşır.
Milgram deneyinden çıkan sonuç; KİŞİLER, uygun ortam bulduğunda, otorite tarafından desteklendiğinde, SADİSTLEŞEBİLİYOR, AKIL ALMAZ ŞİDDET EYLEMLERİ GERÇEKLEŞTİREBİLİYOR.

18 yaşında eline silah tutuşturulmuş İsrailli çocuk askerlerin bilgisayar oyunu oynar gibi Gazze'de çoluk çocuk demeden insanları patır patır vurması; Hamas'ın da akça pakça bir oluşum olmaması, otoriter yönetimiyle Filistinlileri canından bezdirmek bir yana yeri geldiğinde kendi halkını canlı kalkan olarak kullanması; ölen Filistinlilerin yasını
tutayım derken 11 milyon insanı akla gelebilecek en hunharca yöntemlerle öldüren Hitler psikopatı tüm Yahudileri öldüremedi diye hayıflanan alıkların varlığı; bunların fırsat bulsalar süregelen şiddetin bin beterini yapacak olmaları; ben "sadece komutları uyguladım" diye işin içinden sıyrılanlar ve daha bir sürü şey... İşte bunlar hep sosyal psikoloji.

Öldürmek insanlığın görev tanımına girmiş bir kere. Ademoğlunun sınırsızlığı her geçen gün daha fazla ürkütüyor beni. Bu, Tanrı'nın bizim üzerimizdeki deneyiyse fena çuvalladık sanırım...

Meraklısına Dipnot: Deneyin videosu buradan izlenebilir.

4 yorum:

  1. Süper zip işleri teşekkürler... İnsanın insana yaptığı kötülüğü başka hiçbir varlık yapmıyor... İnsanların bu korkunç düşünceleri beni ürkütüyor... Sonumuz hayrolsun... İnsanların içindeki terör bitmedikçe bu böyle devam edecek ne yazık ki:( Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef birçoğumuz korkuyoruz galiba...
      Sevgiler bizden bu arada :)

      Sil
  2. Çok güzel bir tespit gerçekten...
    Amerikan askerlerini Irak'a gönderdiklerinde de askerler gözlerini kırpmadan öldürdüler.
    Fakat ülkelerine döndüklerinde çoğunun intihar ettiğinin haberini aldık..
    İnsanoğlunun gözü doyumsuz ve maalesef toprak ve para hırsları uğruna daha nice canlara kıyacaklar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En kötüsü de bunları görüp elimizden hiçbir şey gelmeden, acizlik içinde izliyor olmamız sanırım.

      Sil