26 Ocak 2015

Bebek Kaçırma Operasyonu - Operation Babylift

Vietnam Savaşı enteresan bir dönem. Her savaş gibi pisliği türlü türlü. Taraflar malum: ABD ve Batı destekli Güney Vietnam, Sovyetler ve Çin güdümlü komünist Kuzey'e karşı. Savaş süne süne yıllarca sürüyor, bataklık gibi giren çıkamıyor. O kadar ki Fransa işin içinden çıkamayınca ihaleyi ABD'ye yıkıp ortadan yok olur. Amerika da dünyanın ağası heybetiyle girdiği savaştan burnu sürte sürte, arkasını her zamanki gibi darmaduman bırakıp, çıkar.

Ama konu o değil, bu: "Operation Babylift".
Sene 1975, savaşın 20. ve son yılı, güneyin başkenti Saigon yoğun bombardıman altında. Vietnam'da yer gök yetim öksüz çocuk dolu, yetimhaneler tıklım tıklım. Kimi aileler de çocuklarını açlıktan ya da çatışmalardan ölmesinler diye yabancı yetkililere teslim etmiş. Çocukları bombardımandan kurtarmak için Başkan Ford'un -günahlarını affettirmek için olsa gerek- verdiği talimatla uçakla posta posta ABD'ye, Avustralya'ya, Fransa'ya, Kanada'ya yolluyorlar. Hatta bu uçuşlardan birinde uçak düşüyor da 78'i çocuk 138 kişi ölüyor. Operasyon 3 Nisandan 26 Nisana kadar sürüyor, 3.300'ü aşkın çocuk taşınıyor, gönderildikleri yerlerde ailelerce evlat ediniliyor.

Çok acaip fotoğraflar kalıyor geride. Film karesi gibi ama değil. Kötü.



5 yorum:

  1. Hayat sadece bana mı karışık geliyor merak ediyorum doğrusu , bi önceki yazına baktığımızda kendi aydınına sahip çıkmayan ama sırf çıkarı için milli(!) yas edilen bir devleti görüyoruz ..
    Yine bu yazında önce o çocukları anasız babasız bırakan sonra da "çok özür dileriz ya nasıl telafi edelim" dercesine öksüz yetimleri uçaklarla taşıyanlar..
    Ya da iki gündür gündemimizi dolduran komşudaki seçimi düşündüğümüzde , sosyalist parti ab'nin hadlerini bildiricek naralarının yanında yine aynı devleti sol bir parti tarafından kapitalist düzenin kucağına atıldığını yani ab ' ye girildiğini düşündüğümüzde ...
    Daha örnekleri çoğaltabiliriz aslında ama Yok yaa hayır dünya sadece bana karışık geliyor olamaz , yok yok olamaz .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel özetlemişsin. Anlamaya çalıştıkça daha da anlaşılmaz hale geliyor. Sadece karışık değil, kötü bir karışık dünya.

      Sil
  2. Su fotograflari gormesi bile insanin icini acitirken, minicik yureklere nasil boyle bir yafta koyup da farkli noktalara suruklemisler :( Dunyanin hali icler acisi ( onceden de simdi de ) acaba kacimiz bundan haberi var...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sene 40. yılı anılıyor bu operasyonun. O bebekler tabii büyümüş, çoğu Vietnam'a gidip ailelerini bulmaya çalışmış. Bir kısmı da internette bu süreçte ve sonrasında yaşadıklarını yazmış, o kadar acıtıyor ki onları okumak :(

      Sil
  3. Çok ilginçmiş. Hiç duymamıştım.

    YanıtlaSil