8 Kasım 2014

Bir Tutam Delft

Avrupa'da pek çok köy, kasaba, şehir etkiler insanı. Hatta bizim canım beton yığınlarıyla kıyaslayınca bazısı darmadağın eder adamı. Muhteşem binalar, cıvıl cıvıl meydanlar, keyifli kafeler, AVM manyağı olmamış insanlar ve daha bir sürü şey.
Ama bazı özel yerler vardır ki adımını atar atmaz içinde yaşama hayali kurdurtur, tüküre tüküre maşallah dedirtir. İşte Delft de benim gizli emeklilik planım. Havası da az daha güneşli olsa tadından yenmez.



Bisikletin yaşı olmaz
Hollanda'da çikolata kıvamında bir öğrenci şehri kendisi. 100.000 kişi ya var, ya yok. Güney Hollanda'da, Rotterdam'la Lahey arasında bulunuyor, otobüs ve trenle ulaşım sık ve kolay. Zaten hap kadar ülke, trenle iki şehirden de yaklaşık 15 dakikada varılıyor. Kasabanın içini de, dışını da kanallar sarmış. İki yakadaki kutu kutu, bitişik evler köprülerle bağlı. Bir Hollanda klasiği olarak yaygın ulaşım aracı bisiklet. 1842'de kurulmuş Delft Teknik Üniversitesi 19.000 öğrencisi, 2.500 akademisyeniyle kasabanın can damarı. Kasabanın bir de "Delft Mavisi" porselenleri meşhur. Porselen deyip geçmeyin, 1600'lerden itibaren bunların koleksiyonları zengin aileler arasında nispet konusuymuş. Bugün eski usulde üretim yapan tek bir porselen fabrikası kalmış, onun da ürünleri hediyelik eşya dükkanlarında gani.

Şehrin geçmişi taa 11. yüzyıla dayanıyor. Gel gör ki 1654'de bir baruthanede meydana gelen "Delft Patlaması" kasabanın büyük kısmını yıkıyor, 100'ü aşkın kişi ölüyor, binlercesi yaralanıyor. Sonrasında şehri yeniden inşa ediyorlar ve bugün de fazla bozulmamış tablo çıkıyor ortaya.

Markt
Foto: flickr-Christiaan Brugge
Büyük Meydan (Markt)'daki belediye sarayı (Stadhuis), eski şehirden kalan son sur olan doğu kapısı (Oostpoort), Eski Kilise (Oude Kerk), Yeni Kilise (Nieuwe Kerk), Prens Sarayı (Prisenhof) ve 1998 yapımı Mavi Kalp Heykeli (Blauwe Hart) görülecekler arasında. Cumartesileri neşeli bir bit pazarı kuruluyormuş. Ara sokaklardaki publarda ya da Beestenmarkt'ta mutlaka bir şey yemek içmek için soluklanın. Kondisyonunuz elveriyorsa da, en güzeli bisiklet kiralayıp hem kasabayı hem de çevreyi gezmek, doğası enfes.





Mutlu gezmeler!
Delft Mavisi 
Foto: www.holland.com
Blauwe Hart
"View of Delft", 1660-1661
Vermeer (Delft'li ressam)
Delft Haritası, 1648
L. Guicciardini

3 yorum:

  1. Bir arkadaşım hollanda'ya gidecekti söyliyeyim de Deft'i de gezilecekler listesine eklesin :)
    Avrupslıların bisiklet anlayışına hayranım bizde çocuklar için veya sadece sporcular için görülürken orada ulaşım aracı olarak görüyorlar doğrusu ben de işe bisikletimle gitmek isterdim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İsviçre'de düğünleri bisikletle giden bir gelin-damat görmüştüm, o kadar tatlı görünüyordu ki anlatamam. Neyse biz yine hayal kurmaya devam...

      Sil
  2. Ciddi misinn :D ben floransa da döpiyesiyle bisiklet kullananları görünce oldukça şaşırmıştım ama gelin damat daha iyiymiş

    YanıtlaSil